Azië

Reis naar China

Als je op de hoogte bent van de Olympische Spelen, dan moet je zeker en vast gehoord hebben van Beijing. In 2001 is Beijing aangewezen voor de organisatie van de Olympische Spelen in 2008. En deze spelen, bekend van de openingsspelen in het volgelnest, waren typisch Chinees. In één woord fantastisch.

Beijing als hoofstad van China, en tevens strategische baken voor China heeft heel wat bijgedragen tot de chinese geschiedenis. Beijing werd ongeveer 2000 jaar geleden opgericht en is gedurende de laatste 700 jaar de hoofdstad van China. De rol van deze metropool gaat van politiek, cultuur tot industrie van China. Beijing is de tweede grootste stad van China, met Shanghai als grootste stad.

Beijing of Peking, heeft vele naamsveranderingen ondergaan. Het woord Jing kwam steeds terug in de naam, wat zoveel betekent als koning in het chinees. De oudste resten van menselijke bewoning in de stad Peking zijn te vinden in de grotten van Dragon Bone Hill dichtbij het dorp van Zhoukoudian in Fangshan-district, waar de Peking-mens leefde. Homo erectus fossielen uit de grotten dateren van 230.000 tot 250.000 jaar geleden. Paleolithische homo sapiens leefden eveneenser ongeveer 27.000 jaar geleden.

Beijing is gelegen op het noordelijke punt van de Noordelijke China Vlakte, die opent naar het zuiden en oosten van de stad. Bergen in het noorden, westen en noordwesten vormen het schild van de stad en tevens het noorden van China's agrarische kernland van oprukkende steppen-woestijn.

Een welbesproken thema als het gaat over Beijing is de luchtverontreiniging. De mate van luchtverontreiniging op een gemiddelde dag in Peking is bijna vijf keer boven de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

China is zeer inefficiënt in het gebruik van kolen, wat zorgt voor de grootste vervuiling. Maar die beelden heb je vast wel eens gezien als de smog boven de stad hangt, en veel inwoners met een mondkapje op lopen. Probeer dus niet in de hoogzomer naar China te reizen.

Maar natuurlijk genoeg geschreven in dit korte stukje over één van de mooiste steden in China. Je moet het gewoon komen zien. Je bent welkom, maar dat ervaar je wel als je hier bent.